Salvia este o plantă de bază în diverse bucătării din întreaga lume. Conține antioxidanți, care pot ajuta la promovarea sănătății orale și a funcției creierului. De asemenea, poate ajuta la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge.
Salvia mai este numită și salvie obișnuită, salvie de grădină și Salvia officinalis. Face parte din familia mentei, alături de alte ierburi precum oregano, rozmarin, busuioc și cimbru.
Salvia are o aromă puternică și un gust pământesc, motiv pentru care este folosită de obicei în cantități mici. Chiar și așa, este plină de diverse substanțe nutritive și compuși importanți
Salvia este un agent natural de curățare, pesticid și obiect ritual în arderea spirituală a salviei sau smudging.
Această plantă verde este disponibilă proaspătă, uscată sau sub formă de ulei - și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Iată 12 beneficii surprinzătoare ale salviei pentru sănătate.
1. Bogată în mai mulți nutrienți
Salvia conține o doză sănătoasă de vitamine și minerale.
O linguriță (0,7 grame) de salvie măcinată conține:
Calorii: 2
Proteine: 0,1 grame
Carbohidrați: 0,4 grame
Grăsimi: 0,3 grame
Fibre: 0,3 grame
Vitamina K: 12 mcg (10% DV)
Fier: 0,2 mg (1,1% DV)
Vitamina B6: 0,02 mg (1,2% DV)
Calciu: 12 mg (<1% DV)
Mangan: 0,02 mg (<1% DV)
După cum puteți vedea, o cantitate mică de salvie conține 10% din necesarul zilnic de vitamina K.
Salvia conține, de asemenea, cantități mici (<1% DV) de magneziu, zinc, cupru și vitaminele A, C și E.
Mai mult, acest condiment aromat găzduiește acid cafeic, acid clorogenic, acid rosmarinic, acid elagic și rutină - toate acestea jucând un rol în efectele sale benefice asupra sănătății.
Deoarece este consumată în cantități infime, salvia furnizează doar cantități infime de carbohidrați, calorii, proteine și fibre.
2. Plină de antioxidanți
Antioxidanții sunt molecule care ajută la fortificarea apărării organismului dumneavoastră, neutralizând radicalii liberi potențial dăunători care sunt legați de bolile cronice.
Salvia conține peste 160 de polifenoli distincți, care sunt compuși chimici pe bază de plante care acționează ca antioxidanți în corpul tău.
Dovezile din eprubete și studiile pe animale sugerează că compușii găsiți în salvie pot avea efecte antiinflamatorii, anticancerigene și neuroprotectoare. Un studiu mic, mai vechi, a constatat că consumul a puțin peste 1 cană (300 ml) de ceai de salvie de două ori pe zi a crescut semnificativ nivelul enzimelor antioxidante din sânge. De asemenea, a scăzut colesterolul total și colesterolul „rău” LDL, precum și a crescut colesterolul „bun” HDL.
3. Poate susține sănătatea orală
Salvia are efecte antimicrobiene, care pot proteja împotriva microbilor care promovează placa dentară.
Într-un studiu din 2015, s-a demonstrat că o apă de gură pe bază de salvie ucide în mod eficient bacteria Streptococcus mutans, care este renumită pentru provocarea cariilor dentare.
Un alt studiu din 2021 a utilizat apa de gură pe bază de salvie la pacienții cu cancer în stadiu avansat. Placa dentară a fost redusă semnificativ în grupul cu salvie, dar placa a fost redusă și în grupul cu apă de gură salină normală.
Într-un studiu în eprubetă, s-a constatat că extractul de salvie ucide și oprește răspândirea atât a bacteriilor orale, cât și a Candida albicans, o ciupercă care poate provoca, de asemenea, carii.
4. Poate atenua simptomele menopauzei
În timpul menopauzei, corpul suferă o scădere naturală a hormonului estrogen. Acest lucru poate provoca o gamă largă de simptome neplăcute. Simptomele includ bufeuri, transpirație excesivă, uscăciune vaginală și iritabilitate.
Salvia obișnuită era utilizată în mod tradițional pentru a reduce simptomele menopauzei. Se crede că compușii din salvie au proprietăți asemănătoare estrogenului, care le permit să se lege de anumiți receptori din creier pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei și la tratarea bufeurilor și a transpirației excesive.
O meta-analiză din 2023 a 4 studii care au utilizat doze cuprinse între 100 mg și 280 mg pe zi a constatat că suplimentele de salvie au redus semnificativ frecvența, dar nu și severitatea, bufeurilor în decurs de 4-12 săptămâni, comparativ cu un placebo.
5. Poate reduce nivelul zahărului din sânge
Frunzele de salvie comună au fost folosite în mod tradițional ca remediu împotriva diabetului. Cercetările pe oameni și animale indică faptul că aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Într-un studiu, extractul de salvie a redus nivelurile de glucoză din sânge la șobolanii cu diabet de tip 1 prin activarea unui receptor specific. Atunci când acest receptor este activat, el poate ajuta la eliminarea excesului de acizi grași liberi din sânge, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Un alt studiu pe șoareci cu diabet de tip 2 a constatat că ceaiul de salvie acționează ca metforminul - un medicament prescris pentru a gestiona glicemia la persoanele cu aceeași boală.
Într-un alt studiu pe animale, s-a demonstrat că extractul din frunze de salvie scade glicemia și îmbunătățește sensibilitatea la insulină la șoareci, având un efect similar cu cel al rosiglitazonei, un alt medicament antidiabetic.
Cercetările pe oameni sunt limitate, dar o meta-analiză a trei studii a constatat că salvia a redus semnificativ glicemia la post și HbA1c.
Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi pentru a recomanda salvia ca tratament pentru diabet. Sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.
6. Poate susține memoria și sănătatea creierului
Salvia vă poate ajuta să vă susțineți creierul și memoria în mai multe moduri.
În primul rând, este încărcată cu compuși care pot acționa ca antioxidanți, care s-au dovedit a tampona sistemul de apărare al creierului (19Trusted Source, 20Trusted Source).
De asemenea, pare să oprească degradarea mesagerului chimic acetilcolină (ACH), care are un rol în memorie. Nivelul ACH pare să scadă în cazul bolii Alzheimer.
Într-un studiu, 39 de participanți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată au consumat fie 60 de picături (2 ml) dintr-un supliment de extract de salvie, fie un placebo zilnic timp de patru luni. Cei care au luat extractul de salvie au obținut rezultate mai bune la testele care măsurau memoria, rezolvarea problemelor, raționamentul și alte abilități cognitive.
În cazul adulților sănătoși, s-a demonstrat că salvia îmbunătățește memoria în doze mici. Dozele mai mari au ridicat, de asemenea, starea de spirit și au crescut vigilența, calmul și mulțumirea.
Un studiu clinic controlat randomizat din 2021 a constatat că persoanele sănătoase care au luat 600 mg de extract de salvie brevetat zilnic timp de 2 săptămâni au prezentat îmbunătățiri semnificative ale memoriei de lucru, în comparație cu un placebo.
7. Poate reduce colesterolul „rău” LDL
La fiecare 33 de secunde, o persoană moare din cauza bolilor de inimă.
Colesterolul LDL „rău” ridicat este un factor de risc cheie pentru bolile de inimă, afectând peste 50% dintre adulți. În plus, CDC estimează că 86 de milioane de adulți cu vârsta peste 20 de ani au un nivel al colesterolului total mai mare de 200 mg/dL .
Salvia poate ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău”, care se poate acumula în artere și poate provoca daune. Într-un studiu, consumul de ceai de salvie de două ori pe zi a redus colesterolul „rău” LDL și colesterolul total din sânge, crescând în același timp colesterolul „bun” HDL după doar două săptămâni.
Mai multe alte studii pe oameni ilustrează un efect similar cu extractul de salvie.
8. Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
Cancerul este o cauză principală de deces în care celulele cresc anormal. În mod interesant, studiile pe animale și pe eprubete demonstrează că salvia poate lupta împotriva anumitor tipuri de cancer.
În aceste studii, extractele de salvie nu numai că suprimă creșterea celulelor canceroase, dar stimulează și moartea celulelor.
Deși aceste cercetări sunt încurajatoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a determina dacă salvia este eficientă în combaterea cancerului la om.
9-11. Alte beneficii potențiale pentru sănătate
Salvia și compușii săi sunt legați de mai multe alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, aceste beneficii nu au fost cercetate pe larg.
Poate ameliora diareea: Salvia proaspătă este un remediu tradițional pentru diaree. Studiile pe eprubete și pe animale au arătat că aceasta conține compuși care pot ameliora diareea prin relaxarea intestinului.
Poate combate îmbătrânirea pielii: Mai multe studii pe eprubetă sugerează că compușii salvie pot ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile
12. Ușor de adăugat în dietă
Salvia vine în mai multe forme și poate fi folosită într-o varietate de moduri.
Frunzele proaspete de salvie au o aromă puternică și sunt cel mai bine folosite cu moderație în mâncăruri.
Iată câteva moduri în care puteți adăuga salvie proaspătă la dieta dvs:
- Presărați ca garnitură pe supe.
- Se amestecă într-o umplutură în mâncărurile cu friptură.
- Combinați frunzele tocate cu unt pentru a face unt de salvie.
- Adăugați frunze tocate la sosul de roșii.
- Serviți-o cu ouă într-o omletă.
Salvia uscată este adesea preferată de bucătari și vine măcinată, frecată sau în frunze întregi.
Iată câteva moduri în care puteți folosi salvia uscată:
- Ca frecție pentru carne.
- Ca condiment pentru legume prăjite.
- Combinată cu piure de cartofi sau dovleac pentru o aromă mai pământie.
De asemenea, puteți achiziționa produse din salvie, cum ar fi ceaiul de salvie și suplimentele cu extract de salvie.
Are efecte secundare?
Salvia este în general considerată sigură, dar uleiul concentrat de salvie sau alte suplimente de salvie pot avea efecte secundare și nu ar trebui utilizate în timpul sarcinii sau alăptării sau de către copii.
NIH afirmă într-un raport de caz din 2023 că utilizarea prelungită a uleiului de salvie sau a tincturii alcoolice de salvie poate provoca efecte adverse grave la unele persoane, inclusiv vărsături, greață, diaree, hipertensiune arterială, bătăi cardiace ridicate sau convulsii.
În plus, un raport de caz mai vechi din 2011 a documentat faptul că un nou-născut și un copil mic au suferit convulsii după expunerea la ulei de salvie.
Pentru a fi în siguranță, limitați consumul de ceai de salvie la 3-6 cești pe zi.