Popular este numita si "usturoita", pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda din punct de vedere botanic. In urma studiilor efectuate in laboratoarele din Germania, Elvetia, Austria, a fost declarata "Planta anului 1995", datorita exceptionalelor sale efecte asupra inimii si vaselor de sange.
Administrata sub forma de tinctura, leurda are efecte antiagregante plachetare, impiedicand formarea cheagurilor de sange, si fluidifiante sanguine, fiind asadar un tratament de prima mana contra tromboflebitei.
Leurda este foarte bogata si in adenozina, o substanta care are un rol esential in reducerea colesterolului, in mentinerea flexibilitatii si permeabilitatii vaselor de sange, in impiedicarea formarii trombilor, in scaderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal pentru tratarea fragilitatii vasculare, a aterosclerozei, a hipertensiunii si a altor boli cardiovasculare.
Proprietatile leurdei: Leurda ajuta la purificarea sangelui, dar si la vindecarea unor boli de piele. Aceasta da rezultate in tratarea pielii cu tendinte de ingrasare sau afectata de acnee si alte boli asemanatoare. Pe de alta parte, leurda are un efect favorabil asupra aparatului digestiv, ajutand la depurarea acestuia. Folosita in mod curent, creste apetitul si imunitatea organismului, fiind eficienta si impotriva asteniei de primavara si in tratarea hipertensiunii arteriale.
Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa in cazul persoanelor cu stomac sau colon foarte sensibil poate provoca stari de jena sau mici crampe.
Leurda este recunoscuta pentru numeroasele ei beneficii asupra sanatatii noastre, astfel:
Fluidizeaza sangele.
Ajuta la imbunatatirea memoriei.
Trateaza eficient insomnia.
Imbunatateste activitatea intestinala.
Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse.
Stopeaza diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici.
Grabeste vindecarea ranilor.
Este folosita in tratarea hipertensiunii arteriale.
Accelereaza procesul de recuperare dupa un accident vascular.
Previne si trateaza guturaiul.
Inlatura efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului.
Este eficienta in tratarea reumatismului.
Ajuta la combaterea eczemelor.
Favorizeaza circulatia cerebrala.
Puternic detoxifiant.
Mod de folosire: - infuzie de ceai 5-10minute dupa care se consuma simplu sau cu miere de albina.
- condiment natural pentru gatit
S-au realizat studii conform carora anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, responsabili de îmbatranirea organismului.
Atentie! Leurda nu este indicata mamelor care alapteaza deoarece aceasta poate da un gust neplacut laptelui.
Rodica Sidor,
Toata consideratia atat pentru calitatea produselor cat si pentru modul de ambalare ,prezentare ! Mult succes in tot ceea ce faceti !
RaspundeA fost util acest review?