Ceai de Salvie (Salvia officinalis)
Salvia este bogată în vitamina A, fier, calciu şi potasiu. Ajută la prevenirea luxaţiilor, inflamaţiilor, ulcerelor şi hemoragiilor. De asemenea, salvia întăreşte sistemul nervos. Salvia conţine şi numeroase uleiuri volatile, flavonoide şi acizi fenolici care acţionează ca antioxidanţi.
Este o sursă excelentă de vitamina K.
Este recomandat împotriva asteniei nervoase cauzate de obosealǎ, împotriva surmenajului, în cazuri de slǎbiciune generalǎ, neurastenie, digestie lentǎ.
Vindeca racelile si amelioreaza durerile de gat, dar si alte afectiuni ale gurii (gingivita si durerile de dinti).
Ajuta la reducerea transpiratiei excesive.
Imbunatateste memoria. In urma unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori britanici, s-a demonstrat ca daca studiezi intens, consumul de ceai de salvie te va ajuta sa retii mult mai usor informatia. De asemenea, se pare ca salvia poate fi un leac si pentru bolnavii de Alzheimer, deoarece compusul chimic care imbunatateste memoria este acelasi cu cel care le lipseste celor ce sufera de aceasta afectiune.
Ajuta la tratarea afectiunilor ficatului si rinichilor, avand si un efect diuretic ce expulzeaza toxinele din organsim. De asemenea, salvia are si proprietati antimicrobiale.
Poate reduce durerile articulare, dar si pe cele musculare, datorita proprietatilor antispasmodice (poate fi o solutie si pentru a diminua atacurile de astm). Durerile puternice de cap mai pot fi imblanzite cu ceai de salvie.
Stimuleaza scalpul, fiind benefica femeilor cu par gras. Cand te speli pe cap, toarna putin extract lichid de salvie in sampon. Acesta actioneaza ca un astringent si usuca excesul de sebum.
Mod de preparare: Se face o infuzie din 3 lingurite de plante şi 750 ml apă, când apa dă în clocot se pun plantele, se opreşte din fiert, se acoperă şi se lasă la răcit 15-20 de minute.
Mod de administrare: Se beau 3 cani pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.