Promotiile sunt valabile in limita stocurilor disponibile.

11 Beneficii dovedite pentru sănătate ale ghimbirului

11 Beneficii dovedite pentru sănătate ale ghimbirului

Ghimbirul poate avea numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Te poate ajuta să slăbești, să gestionezi artrita, să reduci simptomele menstruale și multe altele.

Ghimbirul provine de la o plantă cu flori originară din Asia de Sud-Est. Adaugă gust atât mâncărurilor dulci, cât și celor sărate și are o serie de beneficii pentru sănătate. Aparține familiei Zingiberaceae și este strâns înrudit cu turmericul, cardamomul și galanga.

Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea folosită în mod obișnuit ca și condiment. Este adesea numit rădăcină de ghimbir sau pur și simplu, ghimbir. Poți folosi ghimbirul proaspăt, uscat, sub formă de pudră, ulei, ceai sau tinctură. Apare în multe rețete, precum și în alimentele procesate, remedii casnice și produse cosmetice.

 

11 beneficii pentru sănătate ale ghimbirului susținute de cercetările științifice:

1. Conține gingerol, care are proprietăți medicinale puternice

Ghimbirul are o lungă istorie de utilizare în diverse forme de medicină tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta la digestie, reducerea grețurilor și combaterea gripei și răcelii comune.

Mirosul și aroma distincte ale ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, cel mai important dintre acestea fiind gingerolul.

Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir. El este responsabil pentru multe dintre proprietățile sale medicinale.

Conform cercetărilor, gingerolul are efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care rezultă din prezența prea multor radicali liberi în organism.
 

2. Poate trata greața

Ghimbirul poate fi eficient împotriva greții, inclusiv împotriva greții asociate sarcinii, cunoscută în mod obișnuit sub numele de greața matinală.

Poate ajuta la ameliorarea greții și vărsăturilor la persoanele care suferă anumite intervenții chirurgicale și poate contribui și la reducerea greții induse de chimioterapie.

Cu toate că în general este sigur, este recomandat să discutați cu un medic înainte de a lua cantități mari de ghimbir în timpul sarcinii.

Ghimbirul poate să nu fie potrivit în timpul sarcinii pentru persoanele aflate în stadiul avansat al travaliului și pentru cele cu antecedente de pierdere a sarcinii sau sângerări vaginale. De asemenea, poate să nu fie potrivit pentru persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui.

3. Poate ajuta în procesul de pierdere în greutate

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, conform studiilor efectuate pe oameni și animale.

Un studiu din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obeze.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a reduce inflamația.

 

4. Poate ajuta în cazul osteoartritei

Osteoartrita (OA) implică degenerarea articulațiilor, ducând la simptome precum durerea și rigiditatea articulară.

Un studiu a concluzionat că ghimbirul poate ajuta la reducerea durerii și dizabilității. Participanții au luat 0,5–1 gram de ghimbir pe zi timp de 3–12 săptămâni, în funcție de studiu. Majoritatea aveau diagnosticul de OA la nivelul genunchiului.

 

5. Poate reduce nivelul zahărului din sânge și îmbunătăți factorii de risc pentru boala cardiacă

Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate avea proprietăți anti-diabetice.

Un studiu din 2022 a constatat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge la post și a HbA1c la persoanele cu diabet de tip 2 după administrarea de suplimente de ghimbir.

Studiul a analizat rezultatele din 10 studii, în care participanții au luat între 1.200 și 3.000 de miligrame (mg) pe zi timp de 8-13 săptămâni.

Rezultatele nu au sugerat că suplimentele de ghimbir au afectat profilul lipidic.

După 12 săptămâni:

  • nivelul lor de zahăr din sânge la post a fost cu 12% mai mic
  • nivelurile lor de hemoglobină A1c (HbA1c) au fost cu 10% mai mici
  • raportul apolipoproteinei B/apolipoproteinei A-I a fost cu 28% mai mic
  • nivelurile lor de malondialdehidă (MDA) au fost cu 23% mai mici

Un raport ridicat al apolipoproteinei B/apolipoproteinei A-I și nivelurile ridicate de malondialdehidă (MDA) pot rezulta din stresul oxidativ, factori de risc pentru boala cardiacă.

Cu toate acestea, acesta a fost un singur studiu mic, iar mai multă cercetare este necesară pentru a confirma aceste rezultate.

 

6. Poate ajuta la tratarea indigestiei cronice

Ghimbirul poate ajuta la gestionarea indigestiei prin accelerarea trecerii alimentelor prin stomac.

Dispepsia funcțională apare atunci când o persoană suferă de indigestie - cu simptome precum durere abdominală, balonare, senzație de prea plin, eructații și greață - fără o cauză clară. Apare adesea în asociere cu sindromul intestinului iritabil (IBS).

Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că consumul de ghimbir și anghinare înainte de a mânca o masă principală a îmbunătățit semnificativ simptomele de indigestie la persoanele cu dispepsie funcțională.


7. Poate reduce durerea menstruală

Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea dismenoreei, cunoscută și sub numele de durere menstruală.

Unele cercetări au sugerat că ghimbirul este mai eficient decât acetaminofenul/ cafeina/ ibuprofenul în ameliorarea durerii menstruale.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.

 

8. Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate de colesterol LDL (rău) sunt asociate cu un risc crescut de boală cardiacă.

Într-un studiu din 2022, cercetătorii au descoperit că consumul de ghimbir a redus semnificativ trigliceridele și colesterolul LDL, în timp ce a crescut colesterolul HDL. Chiar și dozele mai mici de 1.500 mg pe zi au fost eficiente.

Cu toate acestea, poate fi dificil să includem de doze mari de ghimbir în dietă, în special dacă nu îți place gustul ghimbirului.

 

9. Poate contribui la reducerea riscului de cancer

Ghimbirul poate avea proprietăți anticancerigene datorită gingerolului și a diferiților compuși antioxidanți și antiinflamatori.

Există unele dovezi că acești compuși pot ajuta la reducerea riscului de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul colorectal, pancreatic și de ficat.

Într-un studiu, 20 de persoane cu un risc ridicat de cancer colorectal au luat 2 grame de ghimbir zilnic timp de 28 de zile. La sfârșitul studiului, mucoasa intestinelor participanților a prezentat mai puține schimbări asemănătoare cancerului decât se aștepta.
 

10. Poate îmbunătăți funcția cerebrală și protejează împotriva bolii Alzheimer

Cercetările sugerează că 6-shogaol și 6-gingerol - compuși din ghimbir - pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative precum Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă.

Stresul oxidativ și inflamația cronică pot fi factori cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer și a declinului cognitiv legat de vârstă.

Studiile pe animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba răspunsurile inflamatorii care apar în creier. Acest lucru poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

 

11. Poate ajuta în lupta împotriva infecțiilor

Proprietățile antimicrobiene ale ghimbirului ajută în lupta împotriva infecțiilor bacteriene și fungice.

Studiile de laborator au arătat că poate fi eficient împotriva:

  • Staphylococcus aureus (S. aureus), responsabil pentru o serie de boli.

  • Escherichia coli (E. coli), cauză a infecțiilor intestinale.

  • Candida albicans (C. albicans), care provoacă infecții fungice în gură, vagin, și altele.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.


Riscuri și efecte secundare

Ghimbirul este sigur pentru majoritatea persoanelor atunci când este consumat în mod moderat.

Cu toate acestea, în doze mari, poate provoca următoarele simptome la unele persoane:

  • disconfort abdominal

  • arsuri la stomac

  • diaree

  • iritarea gurii și a gâtului

Este probabil să fie sigur în timpul sarcinii și al alăptării, dar este mai bine să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății înainte de a-l consuma.

 

 

 

905ec6507468749e621fafedd470154b-us8

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!