Ca sa intelegem afectiunile sistemului nervos, trebuie, mai intai, sa stim ce este sistemul nervos.
Sistemul nervos este clasificat in:
–Sistem nervos central, care este format din:
Encefal, trunchiul cerebral, cerebel, diencefal si emisferele cerebrale.
Maduva spinarii
–Sistem nervos periferic care este format din:
Nervi (cranieni si spinali)
Ganglioni nervosi
Acesta se intinde la baza maduvei spinarii pana la varfurile degetelor de la maini si de la picioare si se imparte la randul lui in: sistemul nervos somaticcare integreaza organismul in mediul de viata si sistemul nervos vegetativ care regleaza activitatea organelor interne.
Bolile sistemului nervos afecteaza oricare din partile acestuia, amintite mai sus, si pot fi genetice, congenitale sau dobandite.
Asadar, in functie de zona afectata, vom distinge cu titlu de exemplu intre:
Boli cerebro-vasculare: AVC (accident vascular cerebral, epilepsia, cefaleea);
Infectii ale sistemului nervos: meningit, encefalita;
Afectiuni structurale: tumorile cerebrale, contuzia cerebrala, hidrocefalia, leziunile traumatice ale sistemului nervos;
Afectiuni ale maduvei si ale nervilor periferici: tumorile medulare, traumatismele medulare, Sindromul Guillan-Barre, nevralgiile, mielomeningocelul;
Boli degenerative: Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica;
Afectiuni neuropsihiatrice: ADHD, autismul, tulburarile de somn, anxietatea, depresia, schizofrenia, tulburarile bipolare.
SIMPTOMELE AFECTIUNILOR SISTEMULUI NERVOS
Simptomatologia unui sistem nervos afectat, poate varia, in functie de ce parte a acestuia este in suferinta. Am putea sa grupam aceste simptome in doua mari grupe:
Fizice: dureri de cap, tulburari de vedere si vorbire, slabiciune musculara tulburari de mers, pierderea coordonarii si a echilibrului, amorteala, arsura, furnicaturi,
crampe si spasme musculare, tulburari de respiratie, incontinenta urinara, disfunctii sexuale;
Psihice: tulburari de perceptie, tulburari de gandire, hiperactivtatea, anxietatea sau depresia.
CARE SUNT PRNCIPALELE CAUZE
Dintre cauzele principale ale afectiunilor sistemului nervos putem aminti:
Cauze genetice: defecte sau dieficite de dezvoltare ale sistemului nervos, tulburari vasculare, tumori.
Cauze metabolice, nutritionale si toxice cum ar fi: diabetul zaharat, carenta de anumite vitamine datorata unei diete necorespunzatoare, consumul de alcool sau droguri, intoxicatiile cu metale sau
Cauze infectioase si autoimune
Traumatisme sau leziuni ale sistemului nervos, ateroscleroza, neurodegenerarea
Stresul negativ (distres) este cel mai mare dusman al omului modern fiind cauza majoritatii afectiunilor corpului uman. Din cauza efectelor nocive pe care le are asupra sistemului nervos, stresul si-a adjudecat un loc fruntas in aparitia bolilor neurologice, in special al Accidentului Vascular Cerebral.
MODALITATI NATURISTE DE VINDECARE
Pe langa tratamentele medicamentoase recomandate pentru fiecare afectiune in parte, este indicata adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si cu efectuarea de miscare sau exercitii fizice regulate si a unor tratamente si terapii complementare, pentru a preveni aparitia sau recurenta afectiunilor.
Natura a oferit intotdeauna alternative miraculoase in prevenirea si tratarea bolilor sistemului nervos, prin plante medicinale cu efecte benefice in reducerea stresului, in stari de neliniste, oboseala psihica. Aceste pot fi folosite sub forma de ceaiuri, tincturi, cum ar fi: paducelul, valeriana, roinita, mararul, hameiul, catina, levantica, obligeana, polenul, salvia, sunatoarea.
TRATAMENTE SI REMEDII NATURISTE PENTRU VINDECARE
Datorita traditiei in prepararea celor mai bune remedii naturale pentru sistemul nervos, Farmanat Poieni ofera pentru afectiunile sistemului nervos urmatoarele produse:
Ceai calmo-plant Farmanat – o combinatie de 12 plante (flori de tei, conuri de hamei, sunatoare, paducel, ciubotica-cucului, radacina de valeriana, talpa-gaştei, coada-soricelului, roinita, coada-calului, urzica, menta), cu efect sedativ nervos, calmant, linistitor, antidepresiv si actioneaza direct asupra sistemului nervos central.
Tinctura de paducel si valeriana, recomandata in afectiuni cardiace cu substrat nervos, hipertensiune arteriala, angina pectoral, aritmii, afectiuni aortice, anemii, spasmofilie, cardiopatie ischemica, aritmii cardiace, afectiuni circulatorii, stenoza mitrala, stres, insomnii, calmant al sistemului nervos central.
REGIM ALIMENTAR
Din regimul alimentar nu ar trebui sa lipseasca zarzavaturile si fructele crude, bogate in vitamina B, magneziu, selenium sau zinc, alimentele bogate in antioxidanti si in acizi grasi-omega 3. Este importanta evitarea alimentelor grase, procesate, ce contin zahar si carbohidrati, in schimb se recomanda consumul de nuci, soia, seminte de floarea soarelui si susan, avocado, rodii, orez brun, ciocolata neagra, rosii, ulei de masline.