Promotiile sunt valabile in limita stocurilor disponibile.

Leurda - 5 motive pentru a o consuma

Leurda - 5 motive pentru a o consuma

Leurda, cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic, poate fi găsită în pădurile umede, de obicei în zona de munte și în apropierea cursurilor de apă. Leurda este destul de răspândită în țară și este culeasă în special în primăvara timpurie pentru frunzele sale aromate și intense.

 

Dacă ai noroc și observi că o parte din curtea ta pare a fi acoperită cu ceapă verde, s-ar putea să ai propria sursă gratuită de leurdă. Desigur, majoritatea oamenilor nu sunt atât de norocoși, așa că probabil va trebui să ieși și să o cauți, dar asta face parte din distracție. Cele mai bune locuri tind să fie zonele cu păduri ușoare și adăpostite, aproape de o sursă de apă. Probabil vei simți mirosul înainte să o vezi, deoarece umple zona cu un miros care probabil îți va aminti de ceapă verde. Dacă nu are miros de usturoi sau ceapă, nu este leurda sălbatică, ci poate fi Crinul-lui-Israel, un membru toxic al familiei de crini, ceva pe care cu siguranță nu vrei să-l culegi.

 

5 Beneficii pentru Sănătate ale Leurdei

Leurda face parte din specia Allium ursinum, cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic. Această specie este înrudită cu usturoiul și ceapa și are caracteristici distincte care o fac recunoscută în lumea botanică. Este cunoscută ca fiind cel mai eficient agent antimicrobian cu spectru larg, având aproape 40 de agenți diferiți împotriva fungilor, inflamațiilor, bacteriilor, paraziților și virușilor.

Plantele din familia Allium conțin o substanță numită alicină, care nu este doar responsabilă pentru mirosul distinct, ci și pentru numeroasele sale efecte biologice potențiale care pot ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni și la susținerea unei bune stări generale de sănătate.

1. Antibiotic natural

Această plantă este cunoscută în primul rând pentru că dă gust preparatelor culinare, dar este și unul dintre cei mai buni antibiotici naturali de pe Pământ. Un studiu din 2012 realizat la Washington State University a descoperit că era de 100 de ori mai eficientă decât două dintre cele mai folosite antibiotice pentru combaterea bacteriei numită Campylobacter, responsabilă pentru mai multe afecțiuni intestinale în întreaga lume. Poate chiar să distrugă tulpinile de stafilococ și bacterii care au devenit rezistente la antibioticele moderne. Aceasta este o cunoaștere pe care o avem de secole, mult înainte ca știința să-și dovedească abilitățile. De fapt, usturoiul a fost folosit timp de mii de ani ca agent de vindecare, fiind utilizat chiar pentru a proteja împotriva ciumei în secolul al XVIII-lea.

Leurda nu doar distruge bacteriile, ci și virușii, ciupercile și patogenii, fără a afecta flora sănătoasă a intestinului. Este plină de fitochimicale și componente sulfurice vindecătoare, protejează împotriva deteriorării ADN-ului datorită proprietăților sale antioxidante puternice și este cunoscută chiar și pentru combaterea paraziților și a viermilor. De asemenea, furnizează o bogăție de nutrienți, cum ar fi vitaminele din complexul B și vitamina C, precum și minerale, calciu, fier și magneziu. Ar trebui cu adevărat să fie un element de bază în dieta fiecăruia.
 

2. Detoxifiere

După cum am menționat, leurda oferă multe proprietăți benefice pentru organism. În afară de utilizarea sa ca antibiotic natural, abilitatea sa de a detoxifia, eliminând toxinele nocive din corp, ar putea fi cea mai importantă. Menținerea corpului liber de toxine și a altor substanțe potențial nocive este unul dintre factorii cheie pentru sănătatea generală și longevitate. Un studiu din 2012 publicat în revista Basic & Clinical Pharmacology a demonstrat că leurda a fost la fel de eficient în eliminarea plumbului din organism ca d-penicilaminul, fără efectele secundare grave.

Otrăvirea cu plumb, așa cum au observat cercetătorii, reprezintă 0,2% din toate decesele la nivel mondial. Din păcate, metalul greu care era folosit în mod obișnuit în vopsele, este încă utilizat în unele locuri și în prezent, în ciuda faptului că este larg cunoscut că poate provoca potențiale daune sistemului digestiv, cardiovascular și scheletic, având efecte devastatoare în special asupra organelor reproductive, sistemului nervos și rinichilor. Este cunoscut că are efecte negative semnificative asupra rinichilor, sistemului nervos și organelor reproductive.

Desigur, proprietățile detoxifiante ale leurdei nu se aplică doar plumbului, ci și lungii liste de alte toxine la care suntem expuși în mod constant în fiecare zi. Există toxine în multe dintre alimentele pe care le consumăm, în aerul pe care îl respirăm, în produsele de curățenie, în fumul de țigară pasiv și multe altele.
 

3. Susținerea sănătății cardiovasculare prin îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol

Incidența bolilor cardiovasculare este în mod tipic mai mică la populațiile care consumă multă leurdă. Unul dintre motivele pentru acest lucru poate fi faptul că leurda are capacitatea de a reduce tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea. Un studiu din 2013 realizat la King Khalid University din Arabia Saudită și publicat în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences a dezvăluit că leurda a fost cel puțin la fel de eficientă ca medicamentul puternic pentru scăderea tensiunii arteriale, atenolol, în reducerea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice la participanții diagnosticați cu hipertensiune.

Poate, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea nivelului de colesterol, sprijinind astfel sănătatea inimii. Scade atât nivelul total al colesterolului, cât și LDL, cunoscut sub numele de "colesterolul rău" în medie cu aproximativ 15%, conform studiilor realizate.

 

4. Reglarea nivelului de zahăr din sânge

Un studiu din 2012 efectuat pe iepuri diabetici a descoperit că leurda are efecte hipoglicemice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la scăderea sau menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. O revizuire a studiilor din 2014 a susținut, de asemenea, ideea că consumul regulat de leurdă poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge.

 

5. Încetinirea procesului de îmbătrânire și prevenirea bolilor de îmbătrânire a creierului, cum ar fi demența și Alzheimer

Atunci când corpul suferă de deteriorare oxidativă cauzată de radicalii liberi, acest lucru duce la accelerarea procesului de îmbătrânire. Leurda sălbatică furnizează antioxidanți care ajută la susținerea mecanismelor de apărare ale corpului pentru a se proteja împotriva deteriorării oxidative. Mai multe studii au constatat că leurda a fost asociată cu creșterea enzimelor antioxidante, precum și cu capacitatea de a reduce stresul oxidativ. Efectele combinate ale reducerii atât a colesterolului, cât și a tensiunii arteriale, alături de proprietățile antioxidante puternice ale leurdei, pot ajuta la prevenirea bolilor comune de îmbătrânire a creierului, cum ar fi demența și Alzheimer.

 

Cu proprietăți antimicrobiene puternice, capacitatea de detoxifiere și beneficiile pentru inimă și creier, leurda sălbatică ar trebui să fie o prezență constantă în dieta noastră. Cu toate acestea, este important să o recunoaștem și să o culegem în mod responsabil din mediul său natural.

Așadar, urmând principiile unei alimentații sănătoase și echilibrate, putem adăuga cu încredere leurda sălbatică în meniul nostru pentru a ne bucura de toate beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea noastră.

905ec6507468749e621fafedd470154b-us8

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!