Ce este ficatul? Care este functia sa?
Ficatul joaca un rol important in multe functii ale corpului, de la producerea de proteine si coagularea sangelui, la colesterol, glucoza (zahar) si metabolizarea fierului in organism.
Ce cauzeaza boala hepatica?
Multe boli si afectiuni pot afecta ficatul. De exemplu anumite medicamente, abuzul de alcool, hepatita A, B, C, D si E, mononucleoza infectioasa (virusul Epstein Barr), boala ficatului gras non-alcoolic (NASH) si supraincarcarea cu fier (hemocromatoza).
Care sunt semnele si simptomele bolii hepatice?
Cel mai adesea, nu exista simptome de boala hepatica. De-a lungul timpului – uneori poate ani sau chiar decenii – unele semne si simptome pot sa apara. Aceste simptome includ:
- senzatie de oboseala
- icter
- pierdere in greutate si pierderea poftei de mancare
- slabiciune
- greata
- varsaturi
- confuzie si probleme de concentrare
- durere in centrul sau partea superioara dreapta a abdomenului
- senzatie de ficat marit
- balonare
- urina inchisa la culoare
- aparitia vanatailor la lovituri foarte usoare
- transpiratia excesiva
- constipatie
- umflarea picioarelor si a gleznelor
Ce este boala hepatica?
Boala hepatica reprezinta orice tulburare a functiei hepatice. Ficatul este responsabil pentru multe functii importante, si in cazul in care se imbolnaveste, poate provoca probleme semnificative. De obicei, mai mult de 75% sau trei sferturi din tesutul hepatic trebuie sa fie afectat, inainte de o scadere a functiei ficatului.
Ficatul este cel mai mare organ solid din corp si este considerat o glanda deoarece, printre numeroasele sale functii, produce si secreta bila.
Bila este un fluid care contine, apa, substante chimice si acizi biliari (realizati din colesterolul stocat in ficat).
Ficatul este singurul organ din organism care poate inlocui celulele deteriorate.
Printre numeroasele functii ale ficatului, se numara:
- Stocarea glucozei suplimentare sau a zaharului, ca glicogen si apoi transformarea lui in glucoza atunci cand organismul are nevoie de energie
- Producerea de factori de coagulare a sangelui
- Producrea de aminoacizi (pentru fabricarea proteinelor), inclusiv cei folositi pentru combaterea infectiilor
- Prelucrarea si depozitarea fierului necesar pentru producerea de celule rosii in sange
- Fabricarea colesterolului si a altor substante chimice necesare transportului de grasimi
- Transformarea deseurilor in uree, care este excretata in urina
- Metabolizarea medicamentelor in ingredientul lor activ
Menținerea ficatului in forma buna este importanta pentru mentinerea sanatatii.
Modalitati naturiste de vindecare
- In primul rand, consumul de alimente sanatoare este esential. Ficatul este considerat unul dintre organele care muncesc cel mai mult, din cauza energiei enorme necesare pentru digerarea alimentelor, mai ales cand consumati alimente bogate in toxine, cu continut scazut de nutrienti.
- Reducerea expunerii la toxine prin limitarea cantitatii de alcool, medicamente, pesticide, erbicide si hormoni, ajuta ficatul sa functioneze in parametrii normali.
- Consumati hrana organica
- Beti suc de sfecla rosie
- Consumati legume ca: broccoli, conopida, kale, spanac, telina asparagus, varza de Bruxelles, morcovi, castraveti, etc
- Mancati banane pentru aportul de potasiu
Tratamente si remedii naturiste pentru vindecare
- Vitamina E
- Turmeric
- Uleiuri din seminte negre (chimen negru, susan negru, etc)
- Ceai din plante medicinale, tonic hepatic “Ficat usurat si bila harnica”, pentru afectiuni hepato-biliare este un complex foarte bine gandit din mai multe plante medicinale cu efect hepato-protector, ajuta la producerea lichidului biliar, ajuta la reglarea schimbului de grasimi si la asigurarea detoxifierii organismului prin intermediul sistemelor enzimatice, ajuta ficatul la producerea factorilor de coagulare si la metabolismul hormonilor. https://www.farmanatpoieni.ro/ceaiuri-250g/ceai-pentru-afectiuni-hepato-biliare-250g.html
- Tinctura de ghintura, care sustine sistemul digestiv si hepato-biliar, favorizand drenarea bilei si functionarea normala a ficatului, datorita continutului mare de amarogentina – gentiana este un hepato-protector ideal. https://www.farmanatpoieni.ro/tincturi-500ml/tinctur%C4%83-de-ghin%C5%A3ur%C4%83-500ml.html
- Tinctura de rostopasca, protejaza celulele hepatice, stimuleaza secretia bilei si a pancreasului, contribuie la ameliorarea fluxului biliar, normalizeaza valorile bilirubinei si ale colesterolului, reduce manifestarile neplacute ale dischineziilor biliare, stimularea producerii şi eliminării de bilă. Este recomandata pentru hepatita cronica, ciroza hepatica, litiaza biliara, etc. https://www.farmanatpoieni.ro/tincturi-500ml/tinctur%C4%83-de-rostopasc%C4%83-500ml.html
- Ceai de Limba Cerbului Phyllytis scolopendrium/ (Navalnic) – este renumit si cunoscut pentru proprietatile miraculoase putem spune in eliminarea nisipului si pietrelor de la fiere. Cura cu acest produs este recomandata anual cate 2 saptamani. https://www.farmanatpoieni.ro/ceaiuri-simple/ceai-limba-cerbului-navalnic-100g.html
Alte strategii naturale de vindecare, pentru sanatatea ficatului sunt postul intermitent, consumul de cantitati optime de apa curata, filtrata si adaugarea nutrientilor care sustin ficatul, reducerea stresului, imbunatatirea somnului, sarea de baie Epsom si eliminarea episoadelor de furie.